Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stijging energieprijzen: wat zijn de verwachtingen voor 2022?

De energieprijzen voor gas en elektriciteit blijven maar stijgen en het ziet er niet naar uit dat die kosten in 2022 snel zullen dalen. De tarieven voor zowel vaste als variabele contracten zijn sinds januari 2021 meer dan verdubbeld. Wat zijn de oorzaken van deze enorme stijging van energieprijzen, wat kosten elektriciteit en gas op dit moment en wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2022?

Lees meer:
Wat zijn de actuele energieprijzen?
Verwachting voor de energieprijzen 2022
Waarom isolatie laten plaatsen?

 

 

Waarom stijgen de energieprijzen zo snel sinds 2021?

In de basis zijn de sterk stijgende energieprijzen een kwestie van vraag en aanbod. Zo zijn de gasvoorraden in Europa kleiner dan voorgaande jaren, maar is het energieverbruik in de nasleep van de coronapandemie toegenomen. Maar er zijn nog meer belangrijke factoren. Een overzicht:

 • Conflict tussen Rusland en Oekraïne: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel onrust op de energiemarkt. De Europese Unie hangt namelijk nog altijd in sterke mate af van Russisch gas. Die twijfel rond de gasbevoorrading stuwt de prijzen flink naar omhoog.
 • Verhoging van inkoopkosten: de inkoopprijzen voor energie zijn behoorlijk gestegen door de internationale ontwikkelingen en het herstel van de economie na de coronacrisis. Leveranciers rekenen deze kosten door aan de consument.
 • Hogere prijs van CO2-emissierechten: de stijgende prijzen voor CO2-emissierechten lijken ook een rol te spelen bij de stijging van energiekosten. Met 1 emissierecht mag je als bedrijf 1 ton CO2 uitstoten. Deze rechten zijn steeds beperkter en dat voelt de consument in zijn portemonnee. Het ziet er ook niet naar uit dat deze prijzen zullen dalen in 2022.
 • Opwekking van elektriciteit hangt af van gas: op dit moment zijn gascentrales nog nodig om genoeg elektriciteit te produceren. Kortom, stijgen de gasprijzen? Dan nemen ook de tarieven voor elektriciteit onvermijdelijk toe.

Hoe kan ik mijn energiefactuur terugdringen? Isoleren blijft daarvoor de interessantste maatregel. Bovendien verdien je jouw investering door je lagere energiekosten snel terug. Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw woning? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

stijgende energieprijzen

 

Wat zijn de actuele energieprijzen?

Door de omvang van de prijsstijgingen helpt de Europese Commissie haar lidstaten om snel maatregelen te nemen. Deze steun is aanzienlijk, maar gezien de hoogte van de prijsstijgingen nog altijd niet genoeg. De prijs voor een kuub gas ging vorig jaar voor het eerst boven 1 euro. Ondertussen is die gemiddelde gasprijs al verder doorgestegen naar maar liefst € 2,526 per m³. En wat met de prijs voor elektriciteit? Op dit moment betaal je gemiddeld € 0,588 per kWh.

Hoe zullen de energieprijzen in 2022 evolueren?

Hoe ernstig zijn de prijsstijgingen en wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2022? Een overzicht:

 • Eerdere bekendmaking van tarieven van energieleveranciers in 2022: om ervoor te zorgen dat mensen op tijd hun keuze voor een leverancier kunnen maken zullen de tarieven eerder bekend zijn dan normaal.
 • Capaciteitstarief: vanaf midden 2022 betaal je een deel van je nettarieven op basis van je piekverbruik in plaats van je afname van het net in kWh. Kortom, hoe meer je je stroompieken afvlakt, hoe minder nettarieven je betaalt. Je gebruikt dus best niet te veel energieverslindende apparaten op hetzelfde moment.
 • Maatregelen van de overheid: de federale overheid reikt een verwarmingspremie van € 100 uit aan alle huishoudens (ongeacht het type verwarming). Daarnaast geldt een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op zowel gas als elektriciteit. Die geldt tot 30 september 2022, maar kan worden verlengd als de energieprijzen zo hoog blijven. Die maatregelen wegen echter slechts deels op tegen de torenhoge energiekosten op dit moment.
 • Stijging van prijzen zet zich door: gezien de schaarste van gas waarschijnlijk zal aanhouden, zullen de energieprijzen in 2022 blijven stijgen. Een zachte winter zou de prijsstijging wat beperken, maar dit is natuurlijk niet te voorspellen. Hoe hoog je energierekening zal zijn, weten we pas als energieleveranciers begin volgend jaar hun tarieven bekend maken.
 • Tegemoetkoming energiebesparende maatregelen: Europese lidstaten zullen volgend jaar extra geld stoppen in subsidies en premies voor energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, isolatie, … Dit zijn ideale methoden voor consumenten om hun kosten zélf te drukken.

Hoe kan ik actie ondernemen? Als consument tref je best zelf energiebesparende maatregelen om de energiekosten te drukken. Isoleren (meer info hieronder) is en blijft daarbij de meest interessante investering. Let op, aangezien de energieprijzen naar verwachting zullen blijven stijgen, isoleer je dus beter nu dan later. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

Waarom isolatie laten plaatsen?

Wil je energiekosten uitsparen? Dan is het best om zelf actie te ondernemen. Want overheidsmaatregelen zullen niet volstaan om de prijsstijgingen te compenseren. Isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, … zijn en blijven de beste bescherming tegen stijgende energieprijzen. Een overzicht van de voordelen van woningisolatie:

 • Lagere energiekosten: laat je je woning beter isoleren? Dan blijft de temperatuur in huis op een constant niveau en moet je minder stoken. Zo bespaar je flink op je energiekosten.
 • Meer warmtecomfort: geïsoleerde vloeren, buitenmuren, daken, … dragen allemaal bij aan je warmtecomfort. Op koude dagen blijft het langer warm in je woning en op warme dagen langer koel.
 • Snelle terugverdientijd: je investering in woningisolatie verdien je vlot terug door je lagere energiekosten. En daar blijft het niet bij… Om je woning te isoleren, kom je ook in aanmerking voor verschillende premies & financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken.
 • Waardeverhoging van woning: investeer je in energiebesparende maatregelen? Dan verhoog je de EPC-score van je woning. Zo is je woning meer waard en profiteer je hiervan bij een eventuele verkoop.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten