Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nettarieven voor stroom stijgen in 2025

De afgelopen jaren schommelden de energieprijzen flink. In 2025 volgt weer een stevige toename in de nettarieven voor stroom met 23%. Deze verhoging komt voor de meeste huishoudens niet gelegen. Ook Vlaams Minister van Energie Demir is niet gediend met de maatregel. Wat verandert er precies aan je stroomfactuur? En vanwaar die stijging van de nettarieven?

Lees snel verder:
Waarom stijgen de nettarieven in 2025?
Wat met de stroomprijzen in de toekomst?
Hoe kan ik op elektriciteit besparen?

 

 

Wat verandert er aan mijn energiefacturen?

Vanaf 2025 zullen er hogere nettarieven komen voor elektriciteit. Deze tarieven stijgen met 23% ten opzichte van nu. Het goede nieuws? Voor aardgas dalen die nettarieven met 9%. Wat betekent dat voor jouw energiefactuur op jaarbasis? Vanaf 2025 zal je elektriciteitsfactuur gemiddeld 82 euro duurder zijn en je aardgasfactuur 21 euro goedkoper.

Wat zijn die nettarieven precies? Dat zijn de bedragen die je betaalt aan de leveranciers om energie tot bij je thuis te krijgen. Gemiddeld maken nettarieven voor stroom rond de 30% van je factuur uit. Voor aardgas maken de nettarieven 20% uit van de gemiddelde factuur.

nettarieven 2025

 

Waarom stijgen de nettarieven?

De laatste jaren verbruiken we met z’n allen veel meer elektriciteit in Vlaanderen. Daarom zijn er meer investeringen nodig in zowel het hoogspanningsnet van Elia als het distributienet van Fluvius:

 • Elia is de netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk om de balans tussen vraag en aanbod te behouden. Hun grootste taak blijft de transmissie van elektriciteit. Dat wil zeggen dat ze elektriciteit transporteren van de producenten naar de distributienetten. Zo geniet jij elke dag van elektriciteit in je woning.
 • Fluvius is de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van het energienet.

BELANGRIJK: Elia en Fluvius hebben een monopolie op de netinfrastructuur. Na een eerdere verhoging van de nettarieven in 2023 volgt er in 2025 een nieuwe stijging om de werken aan ons elektriciteitsnet te financieren. In totaal gaat het om een toename van 82 euro op onze jaarlijkse stroomfactuur (ongeveer 50/50 gesplitst tussen Elia en Fluvius).

 

Verwachtingen de komende jaren (Tariefmethodologie 2025-2028)

Er zijn nu al enkele maatregelen beslist voor de volgende paar jaar. Die vallen onder de Tariefmethodologie 2025-2028. Die legt de grenzen vast voor de inkomsten van de Vlaamse distributienetbeheerders gedurende de komende 4 jaar. Het houdt in dat netbeheerders Fluvius en Elia moeten investeren in het distributienet, maar als gevolg mogen ze ook hogere nettarieven aanrekenen.

Wat kan je na 2025 verwachten? Een gemiddeld huishouden betaalt in 2024 rond de 363 euro aan nettarieven voor hun stroom. In 2025 zal die kost stijgen naar 445 euro en tegen 2028 zal het doorsnee gezin 471 euro betalen aan nettarieven.

Bespaar op elektriciteit door te isoleren

Als huishouden kan je weinig doen tegen hogere nettarieven. Wat kan je wel doen om stroom te besparen? Je lichten niet aan laten heeft maar een beperkt effect. Denk eraan om je huis beter te isoleren. Zeker als je elektrisch verwarmt is woningisolatie een uitstekend idee. De stroomfactuur gaat de komende jaren allicht blijven stijgen, dus nu investeren in isoleren is een slimme beslissing. Geen idee waar te beginnen? Hier zijn enkele voorbeelden van energiezuinige isolatiewerken:

 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Buitengevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Nieuwe ramen en deuren
 • Zonnepanelen plaatsen

Op zoek naar een isolatiespecialist voor jouw project? Die vind je snel via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten