Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Woningen met slecht EPC niet meer te huur vanaf 2030

Wil jij je woning verhuren? Als het om een energieverslindend huis of appartement gaat, is dat niet meer mogelijk vanaf 2030. Melissa Depraetere, Vlaams minister van Wonen, heeft beslist dat huurwoningen met een energielabel E of F van de huurmarkt moeten verdwijnen. Zo wil de minister verhuurders stimuleren om hun huurwoningen beter te isoleren.

Lees hier verder:
Welke energielabel nodig om te verhuren?
Hoe EPC van je huurwoning verbeteren?

 

 

Woning met energielabel E of F? Vanaf 2030 niet meer te huur!

Vanaf 2030 mag je geen woning met een energielabel E of F meer verhuren. Met die maatregel wil Melissa Depraetere, Vlaams minister van Wonen, verhuurders stimuleren om panden met een EPC-label E of F te renoveren. In Vlaanderen hebben naar schatting meer dan 1 miljoen woningen nog een energielabel E of F. Dat zijn woningen die slecht geïsoleerd zijn en veel energie verbruiken.

EPC voor huurwoningen

 

Welk energielabel nodig om te verhuren?

Je hebt verplicht een EPC certificaat nodig bij de overdacht of verhuur van een woning. Momenteel kan je nog alle woningen verhuren, ook al heb je een slecht energielabel zoals E of F. Binnen enkele jaren zal je deze aanpassingen moeten volgen:

  • Sinds 2023: er is sinds vorig jaar een indexering voor huurwoningen zonder EPC of met een label D, E en F toegelaten, maar volgens een aangepaste formule. Zo krijgen huurders na 1 jaar niet ineens een zeer hoge huurprijs. Met deze beslissing wil de overheid huurders beschermen én eigenaren aanzetten om duurzaam te investeren in hun huizen of appartementen.
  • Vanaf 2028: woningen met een slecht EPC-label (E of F) kan je vanaf 2028 niet meer laten indexeren. Dit is een overgangsmaatregel om eigenaren te stimuleren om huurwoningen energiezuiniger te maken.
  • Vanaf 2030: woningen met energielabel E of F kan je niet meer (ver)huren. Vanaf 2030 is minstens energielabel D de norm voor alle woningen en kan je geen huizen of appartementen meer verhuren die slecht geïsoleerd zijn en veel energie verbruiken.

Haal je deze norm niet voor je woning? Dan mag je niet meer verhuren, moeten de bestaande huurders uit je woning en betaal je wellicht extra belastingen op je ongeschikte huurwoning. Neem dus geen risico en laat je woning tijdig isoleren.

 

Hoe EPC van je huurwoning verbeteren?

De eerste stap naar een beter energielabel is je huurwoning isoleren. Duurzame aanpassingen zoals een warmtepomp zijn pas doeltreffend in een goed geïsoleerde woning. We zetten de belangrijkste vormen van woningisolatie kort op een rij:

 

1. Dakisolatie

Je verliest de meeste warmte via je dak en je zorgt dus best voor een degelijke dakisolatie:

  • Hellend dak: een schuin dak kan je makkelijk langs binnen isoleren, maar ook langs buiten. Dan moet je wel je dakbedekking weghalen en vernieuwen. De keuze hangt dus af van je dakbekleding, je budget en of je de isolatie zelf wil plaatsen of niet.
  • Plat dak: bij platte daken komt het plaatsen van isolatieplaten langs buiten het vaakst voor. Bij isolatie aan de binnenkant staat je draagstructuur bloot aan grote temperatuurschommelingen en krijg je op termijn met vochtproblemen te maken. Isoleren langs buiten is daarom de beste methode.

 

2. Muurisolatie

De volgende stap is je muren isoleren. Daarbij kies je uit 3 mogelijke methodes:

  • Spouwmuurisolatie: de spouw is de luchtruimte tussen je buiten- en binnenmuur. Als je deze opvult met isolatie, verlies je veel minder warmte. Het is een eenvoudige manier om je woning snel te verduurzamen zonder grote aanpassingen te doen.
  • Langs buiten isoleren: hierbij plaatst een expert isolatieplaten tegen je buitenmuur, gevolgd door een nieuwe gevelafwerking. Dit is de duurste optie, maar je slaat twee vliegen in één klap: de meest optimale muurisolatie én een nieuwe uitstraling van je woning.
  • Langs binnen isoleren: kan je niet isoleren tegen je buitenmuur of in de spouw? Dan is het plaatsen van isolatie langs binnen een optie. Je verliest wel wat ruimte in je woning, maar je verbetert je energielabel er zeker mee.

 

3. Vloerisolatie

Ook met vloerisolatie kan je flink wat besparen en een betere EPC-score behalen. Dit zijn je mogelijkheden voor een goed geïsoleerde vloer:

  • Langs boven: wil je een nieuwe vloer leggen? Of heb je geen kelder? Dan isoleer je je vloer het best langs boven. Hierbij moet je wel goed rekening houden met de mogelijke opbouwhoogte.
  • Langs onder: heb je een (kruip)kelder? Dan kan je het plafond van die ruimte isoleren met spuitisolatie of isolatieplaten. Die werken gaan snel en je vloer blijft onaangeroerd.

 

4. Ramen & deuren

Ook langs ramen en deuren verlies je veel warmte in je woning. Denk er dus zeker over na om ook deze delen van je woning aan te pakken:

  • Ramen isoleren: om aan de huidige norm te beantwoorden, is hoogrendementsbeglazing de absolute minimumvereiste. Heb je nog standaard dubbel glas of zelfs enkel glas? Dan laat je je ramen het best vernieuwen.
  • Deuren isoleren: ook langs oude, dunne buitendeuren verlies je veel warmte. Samen met je ramen pak je daarom best ook zulke deuren aan. Door je volledige buitenschrijnwerk te vernieuwen, bespaar je kosten en ben je zeker van de best mogelijke isolatie.

 

Druk de kosten met financiële voordelen!

Je kan als verhuurder meerdere maatregelen nemen om je EPC te verbeteren. Maar de renovatiekosten kunnen snel oplopen. Laat je daarom goed informeren over mogelijke premies voor jouw renovatiewerken.

Wil je meer informatie? Kom snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten en bekijk samen welke stappen jij kan nemen op vlak van isolatie. Zo zorg je voor een duurzame woning en krijg je persoonlijk advies over alle premies. Start je aanvraag hier.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten