Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energieprijzen 2024: wat mag je verwachten?

Na de coronacrisis kregen we in 2021 en 2022 de energiecrisis op ons bord. Op een jaar tijd stegen onze energiekosten tot een recordniveau. Intussen is de markt meer tot rust gekomen, maar de energierekening blijft gepeperd. Wat is nu de verwachting voor de energieprijzen in 2024? Welke factoren zullen onze energiekosten beïnvloeden volgend jaar? En hoe kan je je wapenen tegen die schommelende prijzen?

Lees meer:
Welke factoren beïnvloeden de energieprijs in 2024?
Hoe de impact van de energieprijzen in 2024 verminderen?
Waarom is isolatie zo cruciaal bij hoge energieprijzen?

 

 

Wat is de verwachting voor de energieprijzen in 2024?

In 2023 zijn de energieprijzen gedaald na de explosieve prijsstijgingen in 2021 en 2022. De vraag naar energie is namelijk minder groot dan vlak na de coronacrisis. Toen zorgde de economische heropleving voor een veel grotere vraag dan het beschikbare aanbod. Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne ook een minder grote impact, omdat de gasvoorraden in Europa beter aangevuld zijn. We zijn dus minder afhankelijk van Russisch gas dan de vorige winter.

Maar wat met komend jaar? Zet de daling van de energieprijzen zich in 2024 verder? Die evolutie is bijna onmogelijk te voorspellen. De energieprijzen zullen ook komend jaar afhangen van de volgende factoren: milde winter of niet, veel of weinig concurrentie tussen energiebedrijven, hoeveel kosten voor de energietransitie en onze energie-infrastructuur, …

Anticiperen op hoge energie prijzen in 2024? Dan is je woning isoleren sowieso 1 van de meest rendabele investeringen die je kan doen. Ben je benieuwd hoeveel euro’s jij jaarlijks kan besparen? Laat je gratis adviseren door een isolatiespecialist!

energieprijzen 2024

 

Welke factoren beïnvloeden de energieprijs in 2024?

De energieprijzen hangen vooral af van de (on)rust op de energiemarkt. Daarnaast spelen ook politieke maatregelen natuurlijk een rol. We zetten enkele belangrijke factoren voor 2024 op een rij:

 

 • Goede gasvoorraden in Europa: de voorraden aan aardgas zitten op dit moment al boven de 80%. Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen de afhankelijkheid van Russisch gas veel groter was. De Europese energiemarkt lijkt dus beter gewapend tegen grote prijsschommelingen.
 • Permanente btw-verlaging naar 6% op energie: tijdens de energiecrisis verlaagde de overheid de btw op gas en elektriciteit van 21% naar 6% voor particulieren. Dat btw-tarief blijft nu definitief op 6%. Om van dat tarief te genieten, hoef je helemaal niks te doen.
 • Hervorming accijnzen op energie: aan dat verlaagde btw-tarief kleeft wel een kanttekening. De overheid koppelde die beslissing namelijk aan een hervorming van de accijnzen op energie. Zo is er nu een vast accijnstarief voor een basispakket en voor meerverbruik.
 • Vaste contracten bij energieleveranciers: intussen bieden 6 grote energieleveranciers weer vaste energiecontracten aan. Experts beschouwen die beslissing als een goed teken voor de energieprijzen in 2024. Het toont aan dat er een zekere rust op de energiemarkt is teruggekeerd.
 • Productie aardgas in Noorwegen: energieprijzen staan of vallen vooral met de wet van vraag en aanbod. En sinds de oorlog in Oekraïne is Noorwegen de belangrijkste bron van aardgas voor Europa. Komt de aardgasproductie in dat land dus in de problemen? Dan kan de stress op de energiemarkt ook snel terugkeren.

 

Hoe de impact van de energieprijzen in 2024 verminderen?

De stabiliteit op de energiemarkt lijkt stilaan terug te keren, maar de prijzen liggen nog altijd hoger dan voor de energiecrisis. Het is dus voorbarig om te zeggen dat de rollercoasterrit qua prijsschommelingen voorbij is. Wil je gewapend zijn tegen mogelijke grote prijsstijgingen voor stroom en gas in 2024? Dan breng je best de volgende tips in de praktijk…

 

 1. Vergelijk regelmatig energieleveranciers

  Laat je je energiecontract gewoon lopen zonder te vergelijken? Dan kan je jaarlijks een paar honderd euro’s te veel betalen. Leg dus zeker minstens 1 keer per jaar enkele energieleveranciers naast elkaar en bekijk welke contracten ze aanbieden.

 2. Ga na of een vast contract voordeliger is

  Bepaalde leveranciers bieden weer vaste energiecontracten aan. Wil je dus kiezen voor zekerheid in tijden van schommelende energieprijzen? Dan is een vast contract het overwegen waard. Let wel op: vaste contracten zijn duurder dan variabele. Kortom, wordt het een rustige winter zonder grote prijsstijgingen? Dan betaal je allicht meer voor een vast contract. Ook hier geldt: vergelijk zeker de verschillende contracten van energiebedrijven.

 3. Laat zonnepanelen plaatsen

  Ook met een digitale meter en zonder premies verdien je zonnepanelen relatief snel terug. Alleen komt het er meer op aan om je stroom te verbruiken als de zon schijnt. Bovendien zijn de kosten voor zonnepanelen de laatste paar jaar flink gedaald.

 4. Check of je in aanmerking komt voor lagere tarieven

  Geniet je van bepaalde uitkeringen of tegemoetkomingen? Dan kom je misschien in aanmerking voor het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit. Let op: het uitgebreidere sociaal tarief van tijdens de energiecrisis is intussen weer afgebouwd. De criteria om er aanspraak op te maken, zijn dus weer iets strenger.

 

Waarom is isolatie zo cruciaal bij hoge energieprijzen?

In het bovenstaande overzicht met tips staat 1 essentiële factor niet vermeld: je woning (extra) isoleren. Een naadloze isolatieschil blijft letterlijk en figuurlijk de beste buffer tegen hoge energieprijzen. Alle voordelen van een goede woningisolatie op een rij:

 

 • Lagere energiekosten: het principe is simpel. Dankzij een optimale isolatie in je woning moet je veel minder stoken. Je hebt namelijk weinig tot geen warmteverlies en de binnentemperatuur blijft veel constanter. Zo voel je grote prijsstijgingen voor energie minder in je portemonnee.
 • Hoger wooncomfort: naast een financiële troef biedt isolatie ook een veel groter wooncomfort. Op koude dagen blijft het veel langer warm in je woning, maar in de zomer hou je het ook veel koeler.
 • Premies & financiële voordelen: sowieso verdien je de investering in isolatie relatief snel terug. Maar daarbovenop geniet je ook nog eens van meerdere isolatiepremies en andere financiële voordelen. Zo kan je de investeringskosten nog extra verlagen.
 • Waardevermeerdering voor je woning: (extra) isolatie zorgt voor een hogere EPC-score. Wil je je woning later verkopen? Dan kan je dus een hogere prijs krijgen voor je huis of appartement.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten in je buurt. Vraag nu meerdere offertes aan!

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten