Isolatie-info.be

Prijs spouwmuurisolatie 2020

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Het is op 1 dag geplaatst en je hoeft na de werken niets af te werken. Op welke zaken je moet letten, welke isolatiematerialen je kan kiezen en wat de prijs per m2 spouwmuurisolatie is vind je hier.

Ga snel naar: prijzen per isolatiemateriaal – terugverdientijdpremies

 

Prijs spouwmuurisolatie per materiaal

De kostprijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw en het gebruikte isolatiemateriaal. Glaswol, EPS-parels en PUR spuitisolatie zijn daarbij het populairst:

Isolatiemateriaal
Gemiddelde prijs per m²
(excl. btw)
Eigenschappen
Minerale wol€15 à €20Goed akoestisch isolerend
Brandveilig
Waterafstotend
EPS-parels€20 à €25Recycleerbaar
Vochtregulerend
PUR-schuim€25 à €30Hoog vulvermogen
Vochtregulerend
Lange levensduur
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten uit jouw regio via de offertepagina.

 

prijs spouwmuurisolatie glaswol1. Minerale wol (glaswol)

Minerale wol is de verzamelnaam voor glaswol en steenwol. Bij het na-isoleren van een spouwmuur wordt glaswol in de vorm van vlokken ingespoten in de muren.

Glaswol is het meest voordelige materiaal om een bestaande spouwmuur mee te isoleren. Het is erg duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Bovendien zorgt het niet alleen voor een goede thermische maar ook akoestische isolatie. Een voorbeeld van glaswolisolatie die geschikt is voor de spouw is Supafil van Knauf.

Glaswol spouwmuurisolatie prijs per m2: ± €15 à €20
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Prijs eps spouwmuurisolatie per vierkante meter

2. EPS parels

EPS-parels worden steeds vaker gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur. EPS heeft een hoge isolatiewaarde, groot vulvermogen en is ecologisch verantwoord. EPS korrels worden ingespoten in combinatie met een zachte lijm zodat ze goed aan elkaar hechten en niet kunnen wegwaaien of inzakken. De isolatiewaarde varieert van HR tot HR++.

In vergelijking met glaswol scoren EPS-parels minder goed op vlak van brandveiligheid en akoestische isolatie. Het is wel vochtregulerend en 100% recycleerbaar.

EPS korrels spouwmuurisolatie prijs per m2: ± €20 à €25
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

PUR spouwmuur isoleren prijs

3. PUR spouwmuurisolatie

Ten slotte kan je ook nog kiezen voor PUR spouwmuurisolatie. Van alle soorten spouwmuurisolatie is PUR het duurst, maar wel het meest thermisch isolerend.

Op gebied van prijs / isolatiewaarde is PUR veruit de beste keuze bij smalle of vervuilde spouwmuren. Dit enerzijds vanwege zijn hoge isolatiewaarde en anderzijds omdat het kleine kiertjes en gaten volledig opvult. Naar milieuvriendelijkheid toe scoort PUR het minst goed.

PUR spouwmuurisolatie prijs per m2: ± €25 à €30
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

 

 

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De spouwmuur laten isoleren is in vergelijking met andere isolatiemethodes best goedkoop. Dit komt vooral door zijn snelle plaatsing en het feit dat je nadien helemaal niets hoeft af te werken.

Gaan we kijken naar de jaarlijkse energiebesparing, dan kan je ervan uitgaan dat je een investering in spouwmuurisolatie kan terugverdienen op een termijn van 3 tot 5 jaar. Kan je gebruikmaken van premies, dan is de terugverdientijd nog sneller (1 tot 3 jaar).

De exacte terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte isolatiemateriaal, het gewenste warmtecomfort en de dikte van de spouwmuur. Benieuwd naar de exacte kosten en terugverdientijd bij jouw woning? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

 

Wat bepaalt de prijs per m2 muurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen sterk verschillen naargelang volgende factoren:

 1. Bereikbaarheid van het gebouw

  Een vlot bereikbaar gebouw maakt dat de werken sneller kunnen starten en afgewerkt worden. Dit geeft een gunstige invloed op de prijs. Denk hierbij aan parkeergelegenheid, en toegankelijkheid van de gevels met ladders of stellingen.

 2. Totale oppervlakte

  Ook de totale oppervlakte zal een invloed hebben op de prijs. Vooral bij kleinere gevels (minder dan 30 vierkante meter) zal de prijs per vierkante meter hoger liggen. Eens je naar grotere volumes gaat zal het prijsverschil per aantal vierkante meter minder groot zijn.

 3. Dikte van de spouw

  Hoe dikker de spouw, hoe meer voordeel je doet. De prijs per cm wordt lager terwijl je de woning net beter kan isoleren. De gemiddelde prijs per m2 zal wel wat hoger liggen maar die kosten heb je snel gerecupereerd door de snellere terugverdientijd.

 4. Bescherming van de gevel

  Gaat het om een gevel aan de regenzijde en bestaat je gevel uit een baksteen die veel water absorbeert, dan kan het raadzaam zijn om de gevel te laten impregneren. Dit is een transparante beschermingslaag die regen afstoot maar toch nog ademend werkt. De prijs hiervan is zo’n 8 à 12 euro per m2.

 

 

 

Premies en subsidies spouwmuurisolatie

Om de kosten van jouw investering te drukken en deze nog sneller terug te verdienen, kan je ook aanspraak maken op enkele interessante premies:

 

1. Premie via de netbeheerder

Via de netbeheerder kom je voor spouwmuurisolatie in aanmerking voor een vergoeding van €5 per vierkante meter.

De werken moeten steeds uitgevoerd worden door een aannemer en de spouw moet een minimale dikte hebben van 5 centimeter. Er zal ook een verklaring afgelegd moeten worden dat de werken conform de eisen van de technische specificatie werden uitgevoerd.

Om te weten dat je spouwmuur minstens 5 cm dik is kan je een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren. Hierbij gaat men een klein gaatje in de gevel maken om met een camera de spouwmuur te inspecteren. Dit onderzoek wordt gratis uitgevoerd wanneer je een offerte aanvraagt bij erkende spouwmuurisolatie bedrijven. Deze maakt ter plaatse een vrijblijvende offerte op en berekent de terugverdientijd op basis van de premies waar je recht op hebt. Vrijblijvende voorstellen kan je hier aanvragen.

 

2. Verlaagd BTW-tarief 6%

Indien je de werken laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en de woning ouder is dan 10 jaar, kom je voor spouwmuurisolatie in aanmerking voor het lage BTW-tarief van 6%. Het moet bovendien gaan om een privéwoning of een woning die slechts gedeeltelijk voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

 

Enkel erkende aannemers geven recht op premies!

Je kan slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande premies. Een van die voorwaarden is dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Een specialist inschakelen heeft verschillende voordelen. Hij kan jou correct adviseren over de premies die jij voor jouw specifieke situatie kan aanvragen én kan ook helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

 

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Hoger warmtecomfort in huis

Je woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Doorheen het jaar krijg je hierdoor een meer gebalanceerde omgeving.

 

Je kan besparen op de energiefactuur

Dankzij het isoleren van de muren kan je efficiënter verwarmen en verbruik je minder energie. Dat is goed voor het milieu en je energiefactuur.

 

Snelle terugverdientijd

Dankzij de relatief lage prijs per m2, de toekomstige energiebesparing en mogelijke premies heb je spouwmuurisolatie in geen tijd terugverdiend. Op 10 jaar tijd heb je zo een rendement van maar liefst 5% per jaar op je spaargeld.

 

Minder kans op vochtproblemen

Bij een te hoge vochtigheid in huis zal het vocht condenseren op de meest koude muren. Door je muren te isoleren zit de volledige woning in een warme schil en voorkom je vochtproblemen. Je moet uiteraard wel nog steeds zorgen voor voldoende ventilatie.

 

De waarde van jouw woning stijgt

Betere isolatie betekent een gunstigere EPC-waarde. Steeds meer kopers kiezen voor een energiezuinige woning en zijn bereid meer te betalen voor woningen die goed geïsoleerd zijn.

 

Prijs spouwmuurisolatie

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten