Nieuwe energienorm voor huurwoningen vanaf 2030
Ben je de eigenaar van een woning en verhuur je die of wil je die verhuren? Dan moet die woning voldoen aan minimale kwaliteitseisen. De Vlaamse overheid legt woningkwaliteitsnormen op rond bv. de stabiliteit, veiligheid, … van zo’n gebouw. Nu komt daar vanaf 2030 een minimale energienorm voor huurwoningen bij. Wat houdt deze nieuwe norm in en wat betekent het voor jou als verhuurder?
Lees snel verder:
Welke minimale energie-eisen voor huurwoningen?
Wat als ik deze minimale energienorm niet haal?
Hoe behaal ik deze minimale energienorm tegen 2030?
Wat is de nieuwe energienorm vanaf 2030 voor huurwoningen?
In Vlaanderen bestaan al langer de minimale dakisolatienorm en de dubbelglasnorm. En koop je een energieverslindende woning? Dan ben je ook verplicht om die binnen de 5 jaar grondig energetisch te renoveren tot minstens EPC-label D.
Naar aanleiding van het Europese renovatieplan komt daar nu een minimale energienorm voor huurwoningen bij. Deze treedt in werking op 1 januari 2030. Vanaf die datum moeten (half)open woningen minstens EPC-label E halen. Voor rijwoningen en appartementen gaat het om minstens EPC-label D. Vanaf 2035 zal deze minimale energienorm bovendien nog strenger zijn.
Welke minimale energie-eisen voor huurwoningen?
Waar komt deze minimale energienorm voor huurwoningen nu concreet op neer? Het gaat erom dat je als verhuurder ervoor moet zorgen dat je huurwoning tegen 2030 een bepaald EPC-label haalt. Daarbij geldt een onderscheid tussen (half)open woningen enerzijds en rijwoningen en appartementen anderzijds. Een kort overzicht van de sleutelmomenten en EPC-labels:
1. Minimale energienorm voor (half)open woningen
Voor dit type woningen stippelde de Vlaamse overheid een traject uit met 3 sleutelmomenten:
- Vanaf 2030: minstens EPC-label E
- Vanaf 2035: minstens EPC-label D
- Vanaf 2040: minstens EPC-label C
2. Minimale energienorm voor rijwoningen en appartementen
Voor dit type woningen zijn er geen 3, maar 2 sleutelmomenten. De eisen zijn strenger, omdat deze woningen een kleinere oppervlakte hebben waarlangs warmteverlies mogelijk is:
- Vanaf 2030: minstens EPC-label D
- Vanaf 2035: minstens EPC-label C
Wat als ik deze minimale energienorm niet haal?
Deze nieuwe energienorm voor huurwoningen gaat pas in op 1 januari 2030. Dit geeft je als eigenaar nog meer dan voldoende tijd om de nodige energiebesparende maatregelen uit te voeren. Maar wat als je het vereiste EPC-label toch niet zou halen? Dan hangen daar de volgende sancties aan vast:
- De woningcontroleurs verklaren je woning ongeschikt.
- Je krijgt geen conformiteitsattest en je mag je woning niet meer verhuren.
- Een vrederechter zal een lopend huurcontract nietig verklaren.
- Je huurder moet je huurwoning onmiddellijk verlaten.
- Je moet extra belastingen betalen op je ongeschikte huurwoning.
BELANGRIJK: uiteraard kan je deze gevolgen tijdig voorkomen tegen 2030. Vooral isolatiemaatregelen zijn essentieel voor een goede EPC-score. Op zoek naar een betrouwbare isolatiespecialist actief in je buurt? We brengen je gratis in contact met meerdere isolatiebedrijven via onze offerteservice.
Hoe behaal ik deze minimale energienorm tegen 2030?
Verhuur jij een energieverslindende woning? Dan heb je gelukkig nog tot 1 januari 2030 de tijd om het vereiste EPC-label te halen. Naast hernieuwbare energie, duurzame verwarming, … speelt vooral isolatie een grote rol bij het halen van die nieuwe energienorm. De volgende isolatiewerken zijn erg belangrijk:
- Dakisolatie: sinds 2020 geldt al de dakisolatienorm in Vlaanderen. Geen toeval, want via het dak ontsnapt de meeste warmte uit een woning. Voor een goed EPC-label is een optimale dakisolatie dan ook essentieel. Dat kan eenvoudig door isolatie tussen de houten balken van de dakconstructie te klemmen. Maak ook dakisolatie langs buiten en het isoleren van de zoldervloer zijn zeker mogelijk.
- Muurisolatie: de muren van een woning vormen een groot oppervlak. Voor een optimale energiezuinigheid is het dus essentieel om die gevels te isoleren. Ook hier zijn er meerdere mogelijkheden: door de spouw te isoleren of door isolatie aan te brengen langs de buiten- of binnenkant van de muren.
- Vloerisolatie: ook via de vloer ontsnapt de nodige warmte in een woning. Bovendien is een ijskoude vloer nefast voor je wooncomfort. Een isolatiespecialist kan eenvoudig een vloer langs onder isoleren door isolatie aan te brengen tegen het kelderplafond. Plan je dan weer een renovatie? Dan is de vloer langs boven isoleren zeker ook interessant om te overwegen.
Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist helpt je om te voldoen aan de minimale energienorm voor huurwoningen. Ontvang nu advies en prijzen op maat bij meerdere isolatiebedrijven in je buurt!