Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Nadelen spouwmuurisolatie

Hoewel spouwmuurisolatie heel wat voordelen biedt, zijn er ook bepaalde situaties waarin dit type isolatie minder aangewezen is. Wat zijn de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie? En hoe kan je deze verhelpen? In dit artikel ontdek je 8 mogelijke problemen van spouwmuurisolatie en de oplossingen.

 

 

1. Spouwmuurisolatie kan niet bij elk type gevel

Sommige stenen en materialen zijn over het algemeen niet of minder geschikt voor spouwmuurisolatie. Een geslaagde na-isolatie van je spouw is niet gegarandeerd bij:

 

Gevels in geglazuurde bakstenen

Deze stenen zijn in de fabriek om esthetische redenen van een glazuurlaag voorzien. Je kunt ze herkennen aan hun specifieke glans. Door het glazuur kunnen de stenen echter niet ademen en kunnen er achter de glazuurlaag vochtophopingen ontstaan. Wanneer het dan vriest, kan de glazuurlaag barsten. Wanneer de gevel bestaat uit geglazuurde stenen is dit een contra-indicatie voor isolatie. Spouwmuurisolatie is over het algemeen niet mogelijk.

Let op: niet elke glanzende baksteen is geglazuurd. Je laat dus best een onderzoek ter plaatse uitvoeren waarbij een isolatiespecialist vaststelt om welk type steen het gaat. Vraag een vrijblijvende analyse aan.

 

Gevels in strengpers stenen en verblendstenen

Bij oudere woningen kan je soms nog strengpers stenen aantreffen die niet bestand zijn tegen vorst. Het nadeel van spouwmuurisolatie bij deze stenen is dat de buitenzijde van de stenen minder snel zal drogen. Wanneer het in de winter vriest, kunnen de bakstenen gaan barsten.

 

OPLOSSING: gevel impregneren

Door de gevel te impregneren kan je alsnog spouwmuurisolatie aanbrengen. Impregneren houdt in dat er een transparante, ademende laag op de gevel wordt gespoten die vochtafstotend werkt. Je kan het vergelijken met vernis of olie op hout. Om zeker te zijn van de juiste diagnose schakel je best een spouwmuurisolatie specialist in. Deze controleert om welk type gevel het gaat en of gevelimpregnatie nodig is.

 

2. Spouwmuurisolatie kan niet bij gevels met dampdichte verf

Voor geschilderde gevels geldt in principe hetzelfde als voor geglazuurde stenen: de afwerkingslaag van de steen mag niet dampdicht zijn. Is je woning behandeld met een dampdichte verf, dan kan de buitenmuur niet meer goed ademen en kan het vocht in de spouw door de spouwmuurisolatie niet goed meer verdampen. Het gevolg is afbladerende verf.

 

OPLOSSING: dampdichte verf afstralen & dampopen verf aanbrengen

Is je gevel behandeld met een dampdichte verf, dan straal je die er best af voordat je je spouwmuur isoleert. Daarna kan je de gevel eventueel opnieuw schilderen met een dampopen verf. Ook hier laat je jouw gevel best controleren door een spouwmuurisolatie specialist om zeker te zijn van de juiste diagnose.

 

3. Spouwmuurisolatie werkt minder bij spouwmuurvervuiling

We spreken van spouwmuurvervuiling wanneer er zich nog resten puin, cement of andere bouwmaterialen in de spouw bevinden. Spouwmuurvervuiling ontstaat tijdens het bouwproces en komt vaker voor bij oudere woningen. De vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt waardoor na isolatie koudebruggen kunnen gaan ontstaan. Niet alleen gaat dit ten koste van de thermische isolatie maar kan het op termijn ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.

 

OPLOSSING: verontreinigingen verwijderen & spouw schoonmaken

In de meeste gevallen kunnen verontreinigingen uit de spouw verwijderd worden. De isolatiespecialist haalt hiervoor enkele gevelstenen weg waardoor hij tot bij de vervuiling kan. Nadat de vakman de spouw heeft schoongemaakt, kan hij de muur alsnog zonder problemen isoleren.

Om te achterhalen of spouwmuurisolatie mogelijk is en eventuele spouwvervuiling verwijderd kan worden, is een onderzoek van de spouw aangeraden (meer info hieronder).

 

4. Spouwmuurisolatie werkt niet optimaal bij cementbaarden

Cementbaarden zijn resten cement die door slordig metselwerk een brug vormen tussen het buiten- en binnenspouwblad. Ze zijn erg nadelig voor een goede isolatie omdat ze letterlijk koudebruggen vormen die tot een vochtprobleem kunnen leiden.

 

OPLOSSING: cementbaarden verwijderen indien mogelijk

Zijn er maar weinig cementbaarden aanwezig in de spouw, dan kan de isolatiespecialist dit plaatselijk oplossen door ze te verwijderen. Nadien kan hij de spouw alsnog zonder problemen isoleren. Zijn er veel cementbaarden, dan is het helaas geen optie om ze te verwijderen en kijk je best uit naar een andere isolatie-oplossing (bv. buitenmuur isoleren).

Om te achterhalen of spouwmuurisolatie mogelijk is en cementbaarden verwijderd kunnen worden, is een onderzoek van de spouw aangeraden (meer info hieronder).

 

5. De spouw moet een minimale breedte hebben

Een van de grootste spouwmuurisolatie nadelen is dat de spouw een minimale breedte moet hebben. Wil je jouw bestaande spouwmuur na-isoleren, dan moet de spouw idealiter een breedte van minimaal 5 cm hebben voor een optimaal resultaat. Is jouw spouw dunner dan 5 cm? Ook dan is het nog mogelijk om te isoleren, maar dan moet je kiezen voor een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde. Zo behaal je met minder dikke isolatie toch hetzelfde effect.

 

Het belang van endoscopisch onderzoek!

Alvorens spouwmuurisolatie te plaatsen, voert een isolatiespecialist een endoscopisch onderzoek van de spouw uit. Daarmee bepaalt hij of je spouw geschikt is voor spouwmuurisolatie. Hij kijkt met een camera in de spouw en stelt vast of de spouw breed genoeg is, of er sprake is van spouwmuurvervuiling, cementbaarden of andere problemen.

Zo kan hij de juiste analyse maken en de meest geschikte oplossing voorstellen op maat van jouw situatie. Kom eenvoudig in contact met 2 à 3 specialisten actief in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

 

spouwmuurisolatie endoscopisch onderzoek

 

 

6. Spouwmuurisolatie risicovol bij gevels onderhevig aan slagregen

Wanneer je gevel sterk is blootgesteld aan slagregen, kan spouwmuurisolatie problemen veroorzaken. Hebben je gevelstenen een zeer open structuur, zoals bepaalde betonstenen? Dan is je gevel doorgaans niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een van de mogelijke spouwmuurisolatie nadelen is namelijk dat het buitenspouwblad door de isolatie niet goed kan uitdrogen, waardoor vocht in het slechtste geval kan doorslaan naar binnen of de stenen beschadigd raken door vorst.

 

OPLOSSING: gevel impregneren

Gevels die onderhevig zijn aan slagregen, kan je laten impregneren. Dit is een relatief eenvoudige behandeling en kost zo’n 7 à 10 euro per vierkante meter. Daarna kan je spouwmuurisolatie laten plaatsen. Om zeker te zijn van de juiste diagnose schakel je best een spouwmuurisolatie specialist in.

 

7. De gevel moet in goede staat zijn

Scheuren in de voegen kunnen in combinatie met spouwmuurisolatie leiden tot vochtproblemen. Dit komt omdat de muur vanuit de spouw trager opdroogt. Verder mag de gevel geen andere schade of barsten vertonen. Het vocht kan dan immers via de beschadigingen naar de spouw trekken, waardoor er niet alleen vochtproblemen kunnen ontstaan, maar er ook een verlies aan isolatievermogen optreedt.

 

OPLOSSING: beschadigingen laten herstellen

Voordat je spouwmuurisolatie laat plaatsen, laat je best eerst slecht voegwerk of andere beschadigingen herstellen. Gebruik onze gratis offerteservice om prijsvoorstellen op maat aan te vragen bij isolatiespecialisten actief in jouw regio. Een spouwmuurisolatie specialist controleert op voorhand of bijkomende gevelwerken (bv. voegen herstellen) nodig zijn alvorens spouwmuurisolatie aan te brengen. Start jouw aanvraag hier.

 

8. Vochtproblemen & verminderde ventilatie na spouwmuurisolatie

Het is een fabeltje dat vochtproblemen ontstaan door spouwmuurisolatie. Enkel bij een slecht geventileerde woning kan je nadelen ondervinden als je de spouw, ramen of daken extra isoleert. Het woonvocht kan dan nergens meer heen en gaat condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing. In een voldoende geventileerde woning zullen geen vochtproblemen door woonvocht ontstaan. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd moet worden.

 

OPLOSSING: ventileren en verluchten

Vochtproblemen en een verminderde ventilatie na spouwmuurisolatie kan je gemakkelijk voorkomen door regelmatig je woning te verluchten en te ventileren. Dit kan eenvoudigweg door je ramen en deuren open te zetten, maar je kan er ook voor kiezen om een ventilatiesysteem te laten installeren dat de ventilatie in huis regelt. Ook ramen met ventilatieroosters volstaan. Contacteer een ventilatiespecialist voor meer informatie en prijsvoorstellen op maat via onze gratis offerteservice.

 

 

Kosten spouwmuurisolatie

In tegenstelling tot wat je zou denken, vormen de kosten niet echt een nadeel bij spouwmuurisolatie. Integendeel, spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je woning te isoleren. De kosten voor spouwmuurisolatie variëren van € 15 tot 30 per vierkante meter (excl. btw). De prijs is voornamelijk afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, maar kan ook verschillen van vakman tot vakman.

De gemiddelde terugverdientijd schommelt tussen 3 à 5 jaar. Spouwmuurisolatie betekent dus een flinke besparing op je energiefactuur. Bovendien gaat het zeer lang mee, waardoor je geniet van een erg hoog rendement.

Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw project? Contacteer vrijblijvend 2 à 3 isolatiespecialisten via onze gratis offerteservice.

 

Lees onze conclusie ‘spouwmuur isoleren of niet?’ onder de foto:

spouwmuurisolatie nadelen

 

CONCLUSIE: spouwmuur isoleren of niet?

Spouwmuurisolatie heeft in principe geen echte nadelen, zolang het maar correct wordt toegepast en geplaatst. Het belangrijkste is dat je een erkende spouwmuurisolatie aannemer inschakelt. Via een grondige analyse en onderzoek bepaalt hij of jouw spouw geschikt is voor na-isolatie en welke voorbereidende werken zoals voegen herstellen, impregneren, … nodig zijn.

Spouwmuurisolatie heeft daarentegen wel enkele belangrijke voordelen:

  • Aangenamer binnenklimaat: dankzij spouwmuurisolatie blijft je woning in de zomer langer fris en in de winter langer warm.
  • Lagere energiefactuur: met spouwmuurisolatie bespaar je gemiddeld 9 à 11 kubieke meter gas / m².
  • Korte terugverdientijd: na slechts 3 à 5 jaar heb je jouw investering al volledig terugverdiend dankzij de besparing op jouw energiefactuur.
  • Snelle plaatsing: vaak heeft een isolatiespecialist maar 1 dag nodig om je spouwmuur te isoleren. Hiervoor zijn bovendien geen vervelende breekwerken nodig.
  • Plaatsbesparend: spouwmuurisolatie neemt geen woonruimte in en vereist ook geen aanpassing van het bouwvolume zoals met buitenmuurisolatie wel het geval is.

Twijfel je tussen je spouwmuur wel of niet isoleren? Dan raden we je aan om wél voor spouwmuurisolatie te kiezen. De voordelen wegen veel zwaarder door dan eventuele spouwmuurisolatie nadelen (ontdek meer spouwmuurisolatie ervaringen). De meeste nadelen van spouwmuurisolatie zijn bovendien eenvoudig te verhelpen met de hulp van een isolatiespecialist. Contacteer vrijblijvend installateurs actief in jouw regio.

 

Alternatieven voor spouwmuurisolatie

Is het geen optie om je spouwmuur te isoleren? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren:

  • Buitenmuur isoleren: is je spouw niet geschikt voor na-isolatie doordat deze bv. te smal is of te veel vervuiling bevat? Dan is je buitenmuur isoleren een goed alternatief. Hierbij worden aan de bestaande buitenmuur isolatieplaten bevestigd, waarna een nieuwe gevelbekleding wordt aangebracht.
  • Binnenmuur isoleren: is zowel spouwmuurisolatie als gevelisolatie niet mogelijk? Dan kan je nog altijd jouw binnenmuur isoleren. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van voorzetwanden die worden opgevuld met isolatiemateriaal en worden afgewerkt met gipsplaten.

Welke methode kies je nu best? Om de juiste keuze te maken, bespreek je je project best met een isolatiespecialist. Op basis van een grondige analyse van je gevel stelt hij jou de meest aangewezen methode voor. Kom in contact met verschillende experts in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten