Isolatie

Spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren is een investering die je woning energiezuiniger, comfortabeler en veiliger maakt. Goed voor een lagere energierekening, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Is je huis gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan is deze investering waarschijnlijk interessant. In dit artikel lees je informatie die je helpt bij de vraag of dit toegepast kan worden en wat er allemaal bij komt kijken.

 

Wat is een spouwmuur en wanneer is spouwmuurisolatie mogelijk?

spouwmuur

Het isoleren van de spouw is een specifieke vorm van gevelisolatie die alleen toegepast kan worden wanneer het gebouw spouwmuren heeft. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen ongeveer 6 centimeter open ruimte. Die tussenruimte noemen we de spouw, welke gevuld worden met isolatiemateriaal.

Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben geen spouw. De gevels van deze huizen kun je alleen isoleren door andere vormen gevelisolatie. Huizen die gebouwd werden vanaf de jaren 60 tot begin jaren 90 werden voorzien van een open spouw zonder isolatie.
Meer informatie over spouwmuren na-isoleren lees je hier.


Weet je niet zeker of jouw huis een spouw heeft, meet dan de dikte van de buitenmuur. is deze minder dik dan 24cm, dan heb je zeker geen spouwmuur.

 

Naisoleren van de spouw: Hoe werkt het?

Wanneer je woning gebouwd werd tussen 1920 en 1975 is de kans groot dat je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is. In dit geval kan je de muren makkelijk laten naisoleren. Het isolerende materiaal wordt door een gespecialiseerd isolatiebedrijf van buitenaf aangebracht. In de voegen worden gaatjes gemaakt waar het vulmateriaal doorheen wordt gespoten. De gaatjes worden na afloop weer keurig dichtgemaakt. Je hoeft niets te verbouwen of te slopen, dus de isolatie bezorgt je weinig overlast. Meer informatie over het akoestisch en thermisch isoleren van bestaande spouwmuren lees je in het artikel spouwmuur naisoleren

Vraag hier gratis offertes aan bij experten in naisolatie van spouwmuren

 

 

Materialen voor spouwisolatie

Er zijn vier materialen waarmee een spouw gevuld kan worden: glaswol, steenwol, parels en schuim. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.

 

Glaswol

Glaswol kennen we allemaal van de platen die gebruikt worden voor dakisolatie. Bij spouwisolatie gebruiken we echter glaswol in de vorm van vlokken. Glaswol is relatief goedkoop, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig. Het is een geschikt materiaal met een goede prijs/prestatieverhouding. Glaswol met een HR++ label heeft een hogere isolatiewaarde maar is ook iets duurder dan glaswol van de categorie HR+.

 

Steenwol

Steenwol is goed te vergelijken met glaswol. De isolatiewaarde is iets minder maar het grote voordeel is dat steenwol ook geluidwerend is. Jammer genoeg merk je dat niet in je portemonnee en daarom heeft steenwol een minder goede prijs/prestatieverhouding.

 

Parels

Parels zijn witte, zilvergrijze of zwarte polystyreen korrels. De kwaliteit van de korrels varieert van HR++ tot HR, waarbij de HR++ parels de hoogste isolatiewaarde hebben. Alle parels scoren op geluidsisolatie en brandveiligheid lager dan glas- en steenwol. Ook op de afdichting van kieren scoren de parels minder dan andere materialen. Parels hebben als groot voordeel dat zij ook aangebracht kunnen worden in smalle spouwen en spouwen die vervuild zijn met resten cement, puin of oude spouwisolatie.

 

Schuim

Het bekende PUR-schuim heeft het HR++label en scoort vooral hoog op vochtwering en kierafdichting. Dit schuim heeft een goede prijs/prestatieverhouding. Het ook wel gebruikte UF-schuim is van mindere kwaliteit en scoort op vrijwel alle punten lager dan de andere materialen.

 

Hoeveel kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

spouwmuurisolatie

Er is geen subsidieregeling voor spouwisolatie. Wel vallen isolatiewerkzaamheden, in tegenstelling tot verbouwingen, nog onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Hiervoor hoef je als consument niets te doen, het bedrijf dat de spouwmuurisolatie uitvoert brengt dit lage tarief in rekening. Sommige provincies en gemeenten verstrekken subsidie voor woningisolatie waaronder ook deze vorm van isolatie kan vallen. Raadpleeg hiervoor de subsidieregelingen van je provincie of gemeente.

Ook zonder subsidie is het investeren in spouwisolatie echter al de moeite waard. Je bespaart jaarlijks 9 tot 11 m3 gas op elke m2 die je isoleert. De terugverdientijd ligt daardoor op ongeveer drie jaar.

 

Vraag deskundig advies bij het naisoleren van de spouwmuur

Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in spouwmuren heb je specialisten nodig die ook advies kunnen geven over het meest geschikte materiaal. Het is dan ook een goede gewoonte om eerst een offerte aan te vragen en de situatie ter plekke te laten beoordelen door een deskundige. Deze adviseur maakt enkele gaatjes in de muur en kan zelfs als het nodig is met een camera de situatie in de spouw beoordelen.

Zoals gebruikelijk in de bouwwereld is het opvragen van meerdere offertes heel gewoon. Het is raadzaam om dit te doen omdat de prijs van de klus vooral bepaald zal worden door de arbeids- en machinekosten die de verschillende bedrijven in rekening brengen.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten uit uw regio.

 

Spouwmuurisolatie: het overwegen waard!

Als spouwmuurisolatie mogelijk is, dan is het in feite altijd raadzaam om te doen. Het klimaat in huis wordt er comfortabeler en behaaglijker van, je voorkomt vocht- en schimmelproblemen, het energieverbruik wordt lager en in de zomer blijft je huis koeler.

 

Vraag hier gratis offertes aan voor isolatiewerken

Dat isoleren een investering is die je op termijn dubbel en dik terugverdient staat vast! Vergelijk nu verschillende isolatieplaatsers en ontdek de scherpste prijs via onderstaand formulier. Deze dienst is gratis en zonder aankoopverplichtingen: